At rolig adfærd hos såvel føre som hund er at foretrække, er nok ikke nyt for mange - og mange vil nok også mene at det er begrænset, hvad nyt man kan lære på en sådant tredags workshop.
MEN når underviseren er den irske Guru, Keith Mathews, er historien en helt anden! Keith's tilgang til adfærd hos fører og hunde, og dermed træning af hundenes kompetencer, er noget anderledes end den tilgang man ser på træningspladserne flere steder i Danmark.
I følge Keith har danskere ALT for travlt med at få deres retrievere trænet og ført på prøver. Mange glemmer at få basistræningen og socialiseringen på plads. Dvs. at hunden er 110% lydig, går pænt i snor og bliver siddende rolig (i op til 60 minutter hvis det kræves). Vi har det med at blande alt for mange elementer ind i et træningspas, fremfor at træne perfektion i ét element, før der fortsættes med andre elementer i træningen.
Hvor mange træner ikke både markeringer, dirigeringer og frit søg i løbet af en times tid? - og med en hund som ikke aflevere ordentlig til hånd, ikke kan gå fri ved fod, som måske knaldapporterer og piber utålmodigt?
Dette kan, ifølge Keith, undgås hvis hundens basisadfærd trænes og hundes socialiseres til alle tænkelige situationer, før selve jagttræningen indledes. Det har ikke noget med avl at gøre, men derimod træning, træning og træning. Hunden skal fx. kunne sidde stille og rolig i alle tænkelige situationer med alle tænkelige distraktioner, uden at stresse. Hunden skal lære at kun rolig adfærd giver gevinst (opmærksomhed/apportering mv.) - Calmness leads to reward!
Det første år er det et kæledyr man opdrager, mens selve uddannelsen til jagthund/Gunddog først begynder når basistræningen er 110% på plads.
Træning handler om succes - og kun succes. Hvis hunden fejler undervejs, er det fordi ét eller flere elementer i træningen ikke er trænet til perfektion - med andre ord er træneren gået for hurtig frem. Dirigeringer, stop-fløjt, markering, fri-ved-fod mv. skal trænes særskilt og til perfektion, før det hele samles til reelle jagtsituationer. Succesen ligger i gentagelserne i forbindelse med opbygningen af de enkelte elementer, og hver gang et nyt element, øvelse, terræn mv. introduceres til hunden, er det vigtigt at vise hunden øvelsen, ved fx. at tage hunden med ud til nedfaldsstedet og/eller dummyen. Ingen hund vælger bevist at fejle! - det er ALTID trænerens skyld hvis tingene ikke er trænet til perfektion.
Det blev hurtigt klart for alle til Workshoppen, hvorfor vi indimellem oplever problemer med vores hunde til fx prøver. Vores hunde er simpelthen ikke dygtige nok i alle de elementer, der kræves til en apportering eller dirigering. Flere kunne ikke gå fri-ved-fod, andre kunne ikke stoppe deres hunde i en dirigering og endnu flere kunne ikke holde deres hunde en et afgrænset område.
De tre dage i selskab med Keith Mathews var virkelig en lærerig oplevelse - og har givet stof til eftertanke. Det giver også en række udfordringer, hvis Keith's mantra skal gennemføres. Dels ens egen ivrighed for at komme videre i træningen og deltagelse på prøver, og dels den kultur der er for træning af retrievere på mange træningspladser i Danmark.
Tak for Pernille og Tommy for at arrangere denne Workshop, tak til alle de glade retrievere ejere vi mødte til workshoppen og ikke mindst TAK til Keith for at bruge tre dage på os.